Dit neonkunstwerk is geïnspireerd op het levensverhaal van verzetsheld Witold Pilecki dat zo indringend is opgeschreven in het boek Vrijwillig Naar Auschwitz, door Jack Fairweather.
Het heeft me niet meer losgelaten dat hij op zo’n bedorven plek er doelbewust naar streeft om het moraal van de gevangenen te versterken.
Hoewel hij en zijn ervaring in Auschwitz de inspiratiebron van dit kunstwerk is, verwijst het werk zelf breder naar het leed en strijd in de concentratiekampen.
Het kunstwerk bestaat gedeeltelijk uit neon. Een lichtbron die synoniem staat voor reclame en aandacht vragen. Maar op een bedachtzame manier toegepast, kan de warmte van een neonlamp juist voor een zachte aantrekkingskracht zorgen; vertederend en toch sinister.
De achtergrond van de lamp is 110x100x10 cm. De strepen op de zijkant en aan de buitenkant van de voorzijde zijn een verwijzing naar het kamp uniform. De witte gekruiste lijnen zijn een verwijzing naar het prikkeldraad. In het prikkeldraad zitten davidsterren verweven.
In de drie maskers speelt zich een transitie af. De dolk staat symbool voor verzet. Deze foto’s zijn genomen in de werkplaats van NEON, Design & Vintage in Rotterdam, de neonmakers verantwoordelijk voor het ambacht dat neon is.